Strava a dostatečný pitný režim má obrovský vliv na růst a kvalitu vlasů. Nedostatek některých živin, může vést k problémům s vlasovou pokožkou a následně padáním a lámáním vlasů.
Blog
Blog
Strava a dostatečný pitný režim má obrovský vliv na růst a kvalitu vlasů. Nedostatek některých živin, může vést k problémům s vlasovou pokožkou a následně padáním a lámáním vlasů.
Čistá a neperlivá voda, pomáhá dopravovat živiny přes krevní vlásečnice do vlasových folikul. Udržuje vlasy hydratované, lesklé a pružné. Doporučuje se vypít 30 ml na kilo vaší váhy.
Nedostatek Proteinu zpomaluje růst a oslabuje strukturu vlasů. Potraviny kde je kvalitní protein jsou: libové maso, ryby, luštěniny, vejce, ořechy, tofu.
Pomáhá dopravit do vlasových folikul a všech buněk v těle kyslík. Najdete ho v potravinách jako jsou: červené maso, čočka, špenát, dýňová semínka.
Pokud máte málo železa, může se doplnit potravinovými doplňky, ale v těchto případech je třeba věnovat pozornost příjmu vit, C, protože vit. C je důležitý pro vstřebání železa.
Udržují zdravou pokožku hlavy a lesk ve vlasech. Nedostatek těchto esenciálních tuků, může vést k suché pokožce a matným vlasům.
Potraviny ve kterých se nachází jsou losos, makrela, sardinky, chia semínka, ořechy, lněné semínka.
Je jedním z důležitých minerálů, které naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Patří mezi antioxidanty a pomáhá k ochraně před působením volných radikálů. Podporuje růst a obnovu tkání včetně vlasů. Nedostatek zinku může způsobit zpomalení růstu vlasů až předčasnému vypadávání.
Zinek je obsažen v hovězím mase, cizrně, dýňových semínkách nebo v kakau.
Je důležitý pro metabolizaci tuků sacharidů a aminokyselin. Nedostatek se může projevit na zhoršené kvalitě vlasů až vypadáváním, dále zhoršené kvalitě kůže a nehtů. Je ale velmi vzácný.
Potraviny bohaté na tento vitamín jsou avokádo, vejce, celozrnné obiloviny ,mandle.
Nejen, že přispívá k normální funkci imunitního systému, ale také pomáhá tělu vstřebávat železo a stimuluje produkci kolagenu, který je také důležitý pro zdraví vlasů a pevnost a pružnost pokožky. Nedostatek vitamínu C, způsobuje třepení a lámání vlasů.
Najdeme ho v ovoci i v zelenině , např.: v citrusech, v brokolici, v paprice, kiwi, jahody, meloun a mnoho dalších.
Nízká hladina tohoto vitamínu má za následek padání vlasů. Nachází se v rybím tuku. V tučných rybách jako jsou losos, makrela, tuňák, játra, vaječný žloutek.
Je silným antioxidant, která přispívá k integritě buněčných membrán vlasových folikul a tím zpomaluje jejich vypadávání. Zdrojem vit. E jsou především potraviny rostlinného původu, jako jsou pšeničné klíčky, mrkev, hrášek, rajčata, špenát, vlašské ořechy, buráky a živočišný zdroj je vepřové a králičí maso, vejce, játra.
Články